רגע האמת
140 סטודנטים מהטכניון עבדו במשך יממה על פיתוחים שיצמצמו את השפעתו של פייק ניוז על חיינו
פייק ניוז, "פוסט אמת" ו"עובדות אלטרנטיביות" – אלה היו נושאיו של Doing Good - ההאקתון השנתי של הפקולטה למדעי המחשב ע"ש טאוב. ההאקתון שהתקיים בסוף השבוע שעבר (8-9 במאי) נועד לפתח פתרונות טכנולוגיים לצרכים אמיתיים הקשורים בדיסאינפורמציה ומיסאינפורמציה.
במהלך 24 שעות של מרתון תכנותי עבדו 140 סטודנטים בקבוצות, בהנחייה של חברי סגל, חוקרי AI, מומחי קוגניציה ומומחי סייבר ומדיה כדי להביא לקו הגמר פתרונות עם הוכחות היתכנות אמיתיות.
במקום הראשון זכה צוות True Lens, שפיתח מצלמה ייחודית המאפשרת למשתמש להוכיח שהתמונות שצולמו בה אמיתיות. המצלמה מזהה את הצילום כתיעוד אותנטי של סביבה אמיתית, לא צילום של תמונה דו-ממדית, ומאשרת זו בחתימה מוצפנת.
במקום השני – צוות Syncsense, שפיתח טכנולוגיה לזיהוי סרטונים מזוייפים (דיפ-פייק) על סמך פערי סינכרון בין קול ותמונה.
במקום השלישי – צוות אסמסר SMSER שפיתחו אפליקציית SMS חכמה שמסווגת הודעות בעברית לקטגוריות כגון פישינג, קידומי מכירות והודעות אישיות, זאת ללא פגיעה בפרטיותו של המשתמש. נציגי איגוד. בפרס חביב השופטים זכה הצוות Truth Trail שפיתח תוסף כרום המציג בזמן אמת את שרשרת ההפצה של כל אמירה באינטרנט.
צוות נוסף שהרשים את השופטים פיתח תוכנת ניטור המאפשרת מעקב אחר תוכן מיני המופץ לילדים. התוכנה פותחה בליווי המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת.
איגוד האינטרנט הישראלי, שהיו שותפים מקצועיים באירוע, הודיעו על כוונתם לקדם פיתוחים מבוססי-קהילה של הרעיונות, ולחשוף את המפתחים לזירה הבינלאומית.
ההאקתון אורגן על ידי הסטודנטים עדן אלגוי, קרן לוסב וגלאור לזר, שהסבירו כי "מעולם לא היה המידע נגיש כל כך – ובה בעת מסוכן כל כך. בעידן של רשתות חברתיות, מנועי חיפוש ובינה מלאכותית, אנחנו עדים להצפה מתמדת של תכנים – אך גם לטשטוש גובר בין אמת לשקר." הם הציגו כמה דוגמאות להשפעתן של מגמות אלה – בחירות 2016 בארצות הברית, מידע כוזב בתקופת הקורונה והסרטונים השקריים המתפרסמים בתקופת המלחמה נגד ישראל. " זהו תזכורת כואבת לכך שהחזית הדיגיטלית אינה רק תוספת למערכה," הם ציינו, "אלא זירה קריטית בפני עצמה".
את יום ההאקתון פתח עמנואל נחשון, ששימש עד לאחרונה סמנכ"ל משרד החוץ לענייני דיפלומטיה ציבורית. הוא הציג כמה דוגמאות שונות לפייק-ניוז ואמר לסטודנטים כי מדובר בתופעה בעלת נזק עצום וכי חשוב לפתח כלים טכנולוגיים שלא רק יבדילו בין אמת לשקר אלא גם יבהירו כיצד מיוצר השקר הוויזואלי, באילו אמצעים ומהי האג'נדה שמאחוריו.
ימים ספורים לפני ההאקתון הוזמנו המשתתפים להרצאתו של תא"ל (במיל.) איתי בְּרוּן, שהרצה על "חדרי הביטחון הלאומי" שבהם מנותח המידע המודיעיני ועל פיו מתקבלות החלטות הרות גורל. תא"ל ברון הרחיב בנושא הכשלים שאפשרו את טבח 7 באוקטובר ואמר כי "הרבה מדברים על כשלים אישיים, מקומיים, ושואלים מי אשם. אבל האשמה היא גם בתרבות בעייתית שהתפתחה במשך עשרות שנים. חייבים לפתח תרבות נכונה יותר, ספקנית ומתווכחת, שמודעת תמיד לאפשרות קיומו של פער בין המציאות לתפיסת המציאות ולכן מחפשת תמיד איתותים מהמציאות ולא מתעלמת מהם."
ההאקתון נתמך על ידי Apple, מובילאיי, KLA, חברת החשמל, החממה החברתית בטכניון, מרכז Tech AI בטכניון ואיגוד האינטרנט הישראלי.
תמונות מהאירוע בקישור
[בחזרה לאינדקס החדשות]